Rijn-Maasmonding toekomstperspectief
Kijk hier de webinar van SpraakWater terug
Nederland staat voor grote opgaven. Klimaatverandering leidt de komende decennia tot zeespiegelstijging, hogere piekafvoeren op de grote rivieren en langere periodes van droogte. COVID-19 heeft grote gevolgen voor ons sociale leven en de economie. En onze bijzondere deltanatuur, die van internationale betekenis is, wordt nog altijd bedreigd. Op korte termijn zijn slimme bestuurlijke keuzes voor de toekomst nodig. In de webinar reeks WWF SpraakWater praten we hierover met experts.
Nederland drooghouden: kan het ook anders?
Om in het laaggelegen Nederland droge voeten te houden is in het verleden vaak gekozen voor puur technische maatregelen met dammen en dijken. De veiligheid nam toe, maar de natuur verdween onder de dijk of achter een dam zonder getij. Daarmee kwam de natuur in de knel maar is er ook minder groene ruimte voor burgers om te recreëren en nam de leefbaarheid af. Gaan we dat in reactie op komende gevolgen van klimaatverandering nog een keer doen, of niet?
WWF en ARK Natuurontwikkeling hebben onderzocht of dat anders kan, met de Rijn- Maasmonding als voorbeeldgebied voor Nederland. Daaruit is gebleken dat het heel goed mogelijk is om veiligheid en natuur en leefbaarheid te combineren. Ruimte te geven aan wat resteert van de bijzondere natuur in onze delta, aan trekvogels, zalm en steur. Er is een alternatief en dat blijkt niet eens duurder te zijn. Lees hier het toekomstperspectief.
Wij gaan nu met burgerorganisaties hierover in gesprek, om te ontdekken wat ze van onze plannen vinden. Is er behoefte dat we het natuurlijker en meer leefbaar maken? En hoe dan? Waar is draagvlak voor en waarvoor niet, en waarom dan wel niet? In deze editie van SpraakWater praten we met Jan van de Venis (waarnemend ombudspersoon van de toekomst), Irthe de Jong (Bestuurslid Jonge Klimaatbeweging) en Wytze de Vries (Programmamanager Natuurinclusief Ministerie van LNV) over het betrekken van burgers bij dit soort grote vraagstukken.