Caroline van der Mark
Spraakwater

Rijn-Maasmonding toekomstperspectief

Kijk hier de webinar van SpraakWater terug

Bekijk de webinar

Nederland staat voor grote opgaven. Klimaatverandering leidt de komende decennia tot zeespiegelstijging, hogere piekafvoeren op de grote rivieren en langere periodes van droogte. COVID-19 heeft grote gevolgen voor ons sociale leven en de economie. En onze bijzondere deltanatuur, die van internationale betekenis is, wordt nog altijd bedreigd. Op korte termijn zijn slimme bestuurlijke keuzes voor de toekomst nodig. In de webinar reeks WWF SpraakWater praten we hierover met experts.

Nederland drooghouden: kan het ook anders?

Om in het laaggelegen Nederland droge voeten te houden is in het verleden vaak gekozen voor puur technische maatregelen met dammen en dijken. De veiligheid nam toe, maar de natuur verdween onder de dijk of achter een dam zonder getij. Daarmee kwam de natuur in de knel maar is er ook minder groene ruimte voor burgers om te recreëren en nam de leefbaarheid af. Gaan we dat in reactie op komende gevolgen van klimaatverandering nog een keer doen, of niet?

WWF en ARK Natuurontwikkeling hebben onderzocht of dat anders kan, met de Rijn- Maasmonding als voorbeeldgebied voor Nederland. Daaruit is gebleken dat het heel goed mogelijk is om veiligheid en natuur en leefbaarheid te combineren. Ruimte te geven aan wat resteert van de bijzondere natuur in onze delta, aan trekvogels, zalm en steur. Er is een alternatief en dat blijkt niet eens duurder te zijn. Lees hier het toekomstperspectief.

Wij gaan nu met burgerorganisaties hierover in gesprek, om te ontdekken wat ze van onze plannen vinden. Is er behoefte dat we het natuurlijker en meer leefbaar maken? En hoe dan? Waar is draagvlak voor en waarvoor niet, en waarom dan wel niet? In deze editie van SpraakWater praten we met Jan van de Venis (waarnemend ombudspersoon van de toekomst), Irthe de Jong (Bestuurslid Jonge Klimaatbeweging) en Wytze de Vries (Programmamanager Natuurinclusief Ministerie van LNV) over het betrekken van burgers bij dit soort grote vraagstukken.

Webinar SpraakWater

Volg meer van onze webinars:

binnenvaartschip op de rivier de lek

Rivieren

Zijn levende rivieren ook bevaarbaar?

Lees meer
Deltawerken

Dubbele dijken

Hoe meer dijken, hoe beter?

Lees meer

Updates & meer informatie over zoetwatergebieden

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Natuurkracht

Geuldal-studie

Natuurkracht onderzocht of natuur het Geuldal kan beschermen tegen overstromingenBureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water keken hoe een natuurlijker landschap er voor kan zorgen dat het Geuldal minder last heeft van droogte en overstromingen. Ze bevestigden wat we eigenlijk al wisten: natuur helpt ons om water te vertragen tijdens piekbuien.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

Oproep: "Zet natuur centraal voor een veiliger en toekomstbestendiger Nederland"

Een coalitie van 13 partijen waaronder de ANWB, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), De Jonge Klimaatbeweging, Scouting Nederland en Natuurmonumenten doet vandaag een dringende oproep aan de politiek om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de langetermijnplanning van het gebied van Rijn, IJssel, Waal en Maas. Op een symbolische plek, in Nijmegen aan de Waal, presenteert de coalitie het 'Manifest Ruimte voor Levende Rivieren'.
Meer info