De zee vervuilt steeds meer
Door menselijke activiteiten
Wat is er aan de hand?
Het zeewater is op veel plaatsen flink vervuild door bijvoorbeeld pesticiden uit de landbouw, afval uit rioleringen en verloren vistuig uit de visserij. Veel dieren hebben hier last van zoals koralen, zeeschildpadden en walvissen. Ook olie- en gaswinning op zee en de plastic soep zorgen vormen een grote bedreiging voor het leven in zee en voor ons mensen.
Olie en gaswinning
Bijna een derde van het olie en gas, komt uit de zeebodems van de Noordpool tot de tropen. Het testen, boren en de olielekkages zijn schadelijk voor de dieren in zee. Nieuwe technologie maakt het zelfs mogelijk om op nog diepere locaties te boren en delven met alle risico’s van dien. Zelfs de groenere, duurzamere energievormen zoals wind- en golfslagenergie hebben hun weerslag op de natuur en moeten goed worden onderzocht op hun impact op het leven in zee.
Diepzeemijnbouw
De diepzee is de meest mysterieuze plek van onze planeet. Dit grotendeels onbekende gebied bedekt ongeveer de helft van de oppervlakte van de aarde. De diepzee is één van de laatste plekken waar de invloed van menselijke activiteiten nog relatief beperkt is. Er zijn veel grondstoffen te vinden. Denk maar aan metalen zoals mangaan, koper, kobalt en nikkel die gebruikt worden voor onze smartphones, elektrische fietsen en windturbines
Pesticiden en kunstmest
Het gebruik van pesticiden en kunstmest op landbouwbedrijven is in de afgelopen 50 jaar met een factor 26 toegenomen. Bij iedere regenbui komen de chemicaliën in nabijgelegen beken en rivieren, maar ook in het grondwater terecht. Pesticiden kunnen nuttige insecten, bodembacteriën en vissen doden. Kunstmest is niet direct giftig, maar kan het voedingssysteem in zoetwater- en zeegebieden veranderen. Dat zorgt vaak voor een explosieve groei van algen, waardoor koralen, vissen en ander waterleven dood gaat.
PLASTIC SOEP
Per jaar komt meer dan 11 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep. Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven.
Wat doet WWF tegen vervuiling?
We proberen vervuiling tegen te gaan door op alle niveaus te lobby'en voor een schonere zee. Ook helpen we met lokale projecten de bevolking de oceanen te beschermen tegen vervuiling.
-
1
Lobby om vervuiling te verminderen
Op lokaal, nationaal en internationaal niveau wordt vervuiling gereguleerd. WWF werkt op alle drie de niveaus om de impact van ontwikkeling te minimaliseren en vervuiling te verminderen. Door bijvoorbeeld afspraken te maken in wereldwijde scheepvaartsector.
-
2
Lokaal de natuur beschermen
We werken lokaal om het bewustzijn van een gezonde zee te stimuleren. Bijvoorbeeld door een speciale oceanendag te organiseren, met strand- en rivierclean-ups en de verkoop van lokale producten gemaakt van gerecyclede materialen. Ook houden we lokale campagnes die mensen bewust maken van de noodzaak om de zee schoon te houden.
-
3
Duurzame visserij
WWF werkt aan verschillende visserij-gerelateerde projecten en onderzoeken om vissers te kunnen adviseren over duurzaam beheer van de visserij.
-
4
Petities
We zetten petities op om overheden te motiveren om regelgeving aan te scherpen of maken. Meer dan 2 miljoen mensen wereldwijd de petitie voor een plasticvrije oceaan.
En het levert resultaat op! De VN-lidstaten hebben tijdens de milieuconferentie begin maart 2022 besloten dat er een internationaal bindend verdrag moet komen om plastic vervuiling te stoppen.
Waar zijn we actief?
Onze focusgebieden voor de oceanen
Voor welke dieren zijn we actief?
Inwoners van de zee die we willen beschermen
Resultaten & updates
Geen groen licht voor diepzeemijnbouw
WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw
Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!
Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden
Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing
VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!