Shutterstock / Lukas Gojda / WWF
youthtips

9 tips tegen voedselverspilling

De productie van voedsel is niet goed voor het milieu. Maar niet eten is natuurlijk ook geen optie. Gelukkig hebben wij voor jou een heleboel tips waarmee je zo duurzaam mogelijk van lekker eten kunt genieten! 

Het produceren, het eten en het verspillen van voedsel zijn de grootste oorzaken van het verlies van plant- en diersoorten. Doordat mensen bossen kappen om op die plek voedsel te verbouwen, verdwijnt het leefgebied van veel dieren. Daarnaast wordt 70% van het zoetwater op aarde gebruikt voor het produceren van voedsel. Ook is voedselproductie de oorzaak van ongeveer een derde van de uitstoot van groeikasgassen. Niet zo top dus!

Hop, in de prullenbak

Het is dus belangrijk dat we op aarde zo min mogelijk voedsel produceren. Alleen gaat dat ons nog niet zo heel goed af. Ongeveer 13% van ons eten verdwijnt elk jaar in de prullenbak. De Europese Commissie berekende dat er binnen de Europese Unie elk jaar 88 miljoen ton aan voedsel wordt verspild. Zonde! Maar jij kunt zelf iets doen om minder voedsel te verspillen. En dat is trouwens ook nog goed voor jouw portemonnee.

Red de planeet met wat je eet

WWF Food-expert Corné vertelt je hoe jouw hamburger impact heeft op de natuur
Shutterstock

Kook niet te veel

We geven je 9 tips om voedselverspilling tegen te gaan.

  • 1

    Kook niet te veel

    Hoeveel je precies moet koken is soms lastig in te schatten. Vooral als je eters op bezoek krijgt. Meet de ingrediënten daarom af met een weegschaal of een kookmaatje. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk drie keer zoveel pasta kookt. Heb je toch pasta over? Maak er dan de volgende dag een lekkere pastasalade van!

  • 2

    Gebruik de app Too Good To Go

    Via de app To Good To Go kun jij voedsel redden! Supermarkten, restaurants en winkels bieden hier voor een kleine prijs het voedsel aan dat ze anders weg zouden gooien. Via de app koop jij een voedselbox die je op een bepaald moment kunt ophalen. Wat er in zit, is vaak een verrassing. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat er die dag over is! 

  • 3

    Check de houdbaarheidsdatum

    Het klinkt superlogisch, maar toch is het een van de grootste redenen waarom je eten weggooit: producten die over de datum zijn. Houd de houdbaarheidsdatum van het eten en drinken dat je hebt gekocht in de gaten! Plan maaltijden in op basis van deze datum. Staat er een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op de verpakking? Dan kun je het vaak nog prima eten nadat die datum verstreken is. Of het nog eetbaar is, ontdek je door goed naar het voedsel te kijken, eraan te ruiken en het te proeven.

  • 4

    Langer vers

    Je wilt natuurlijk dat jouw ingrediënten zo lang mogelijk vers blijven, zodat je langer de tijd hebt om ermee te koken. Hoe je voedsel bewaart, heeft grote invloed op hoe snel het bederft. Via de bewaarwijzer op Voedingscentrum.nl ontdek je wat de beste bewaarplek voor jouw eten en drinken is en hoelang je het kunt bewaren. Wist je dat de ideale temperatuur van je koelkast 4 graden Celsius is? De bacteriën groeien met deze temperatuur nauwelijks. 

  • 5

    Kliekjes en restjes

    Ligt er in jullie koelkast ook regelmatig een kwart paprika of een halve bakje zuivelspread? Wat je met deze kliekjes moet doen, vereist zoveel creativiteit dat het uiteindelijk makkelijk weggegooid wordt. Gelukkig zijn er websites die je volop inspiratie geven. Via de receptenzoeker op Voedingscentrum.nl kun je bijvoorbeeld recepten zoeken door de ingrediënten die je over hebt in te vullen. Handig!

  • 6

    Broodgewoon

    Volgens Milieu Centraal gooien we met z’n allen het meest brood (en andere deegwaren) weg. Om het weggooien van brood te voorkomen, leg je het brood in de vriezer. Haal alleen de sneetjes die je wilt eten uit de vriezer en laat die ontdooien. Heb je uiteindelijk toch oud, droog brood over? Maak hiervan een overheerlijke tosti of croutons voor door de salade!

  • 7

    Fruitige recepten

    Ligt jullie fruitschaal vol met overrijp fruit? Meng het fruit door je (plantaardige) yoghurt of kwark. Of maak er een lekkere fruitshake van door het te pureren met (plantaardige) melk en yoghurt. En wist je dat je van bananen de allerlekkerste bananenpannenkoeken en bananencake maakt?

  • 8

    Groentesoep

    Heb je beschadigde, minder verse of losse stukken groente in de koelkast liggen? Maak er soep van! Zelfs te veel gekookte rijst en pasta is lekker door de soep. En zo’n vloeibare groentebom is ook nog eens hartstikke gezond.

  • 9

    Maak een composthoop of voer de kippen

    Blijf je uiteindelijk toch met kliekjes zitten? Door een composthoop in de tuin te maken, kun je het groente-, tuin- en fruitafval recyclen. Je hebt hierdoor minder afval én je krijgt er aarde voor in je moestuin voor terug. Groente- en fruitkliekjes die niet verschimmeld zijn, maar ook gekookte pasta en rijst, kun je aan de kippen (van de buren) geven. Kippen zijn alleseters. En je krijgt er ook nog lekkere eitjes voor terug!

Vrouw met hoofdtooi in bos Zuid-Amerika WWF-NL / Tessel in 't Veld

Zij beschermen onze bossen

Samela, Bárbara en Pedro zijn natuurbeschermers van tropische regenwouden en vertellen over deze bijzondere bossen.

Check ook deze tips

Trendcheck: stoffen tasjes

Katoenen tote bags zie je tegenwoordig overal. Maar zijn deze zogenaamde duurzame plastic vervangers wel echt zo milieuvriendelijk als we denken?
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

De waarheid over wolven

Wolven zijn een beschermde diersoort. Maar de aanwezigheid van wolven in Nederland leidt tot felle discussie en bange mensen. Wat is nou wel en niet waar over wolven.
Meer info

Trendcheck: e-scooters

Hoe duurzaam is een elektrische scooter als je deze vergelijkt met een benzinescooter? Wij zochten het uit.
Meer info
David Bebber / WWF-UK

De impact van soja

“Voor jouw sojaburger wordt ook veel regenwoud gekapt”, hoor je veel vleeseters als excuus gebruiken om toch vlees te blijven eten. Maar is dat ook zo?
Meer info

Trendcheck: online shoppen

Vandaag kleding, schoenen, gadgets, boodschappen besteld, morgen in huis. Wat voor impact heeft dat op onze planeet?
Meer info
Bas Meelker WWF

Dit moet je weten over de stikstofcrisis

Stikstof kun je niet zien, voelen of ruiken, maar het is overal om ons heen. Op zich is het helemaal niet slecht voor ons of de natuur. Maar wat is er dan aan de hand?
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Reis mee naar Wild Europa

Jij droomt misschien van avontuurlijke safaritochten door de Serengeti.Maar waarom ver zoeken als je ook dichter bij huis oog in oog kunt staan met de mooiste wilde dieren, zoals bizons, beren en lynxen?
Meer info
©voedingscentrum

Trendcheck: vleesvervangers

Vegaburgers, -kipstukjes en -rookworsten: goed voor dieren en het milieu, zou je zeggen. Maar hoe duurzaam zijn ze nu echt?
Meer info
Tomas Hulik

Alles over de lynx

Dit is de grootste katachtige van Europa en de meest zeldzame ter wereld!
Meer info