9 tips tegen voedselverspilling
De productie van voedsel is niet goed voor het milieu. Maar niet eten is natuurlijk ook geen optie. Gelukkig hebben wij voor jou een heleboel tips waarmee je zo duurzaam mogelijk van lekker eten kunt genieten!
Het produceren, het eten en het verspillen van voedsel zijn de grootste oorzaken van het verlies van plant- en diersoorten. Doordat mensen bossen kappen om op die plek voedsel te verbouwen, verdwijnt het leefgebied van veel dieren. Daarnaast wordt 70% van het zoetwater op aarde gebruikt voor het produceren van voedsel. Ook is voedselproductie de oorzaak van ongeveer een derde van de uitstoot van groeikasgassen. Niet zo top dus!
Hop, in de prullenbak
Het is dus belangrijk dat we op aarde zo min mogelijk voedsel produceren. Alleen gaat dat ons nog niet zo heel goed af. Ongeveer 13% van ons eten verdwijnt elk jaar in de prullenbak. De Europese Commissie berekende dat er binnen de Europese Unie elk jaar 88 miljoen ton aan voedsel wordt verspild. Zonde! Maar jij kunt zelf iets doen om minder voedsel te verspillen. En dat is trouwens ook nog goed voor jouw portemonnee.
Red de planeet met wat je eet
Kook niet te veel
We geven je 9 tips om voedselverspilling tegen te gaan.
-
1
Kook niet te veel
Hoeveel je precies moet koken is soms lastig in te schatten. Vooral als je eters op bezoek krijgt. Meet de ingrediënten daarom af met een weegschaal of een kookmaatje. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk drie keer zoveel pasta kookt. Heb je toch pasta over? Maak er dan de volgende dag een lekkere pastasalade van!
-
2
Gebruik de app Too Good To Go
Via de app To Good To Go kun jij voedsel redden! Supermarkten, restaurants en winkels bieden hier voor een kleine prijs het voedsel aan dat ze anders weg zouden gooien. Via de app koop jij een voedselbox die je op een bepaald moment kunt ophalen. Wat er in zit, is vaak een verrassing. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat er die dag over is!
-
3
Check de houdbaarheidsdatum
Het klinkt superlogisch, maar toch is het een van de grootste redenen waarom je eten weggooit: producten die over de datum zijn. Houd de houdbaarheidsdatum van het eten en drinken dat je hebt gekocht in de gaten! Plan maaltijden in op basis van deze datum. Staat er een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op de verpakking? Dan kun je het vaak nog prima eten nadat die datum verstreken is. Of het nog eetbaar is, ontdek je door goed naar het voedsel te kijken, eraan te ruiken en het te proeven.
-
4
Langer vers
Je wilt natuurlijk dat jouw ingrediënten zo lang mogelijk vers blijven, zodat je langer de tijd hebt om ermee te koken. Hoe je voedsel bewaart, heeft grote invloed op hoe snel het bederft. Via de bewaarwijzer op Voedingscentrum.nl ontdek je wat de beste bewaarplek voor jouw eten en drinken is en hoelang je het kunt bewaren. Wist je dat de ideale temperatuur van je koelkast 4 graden Celsius is? De bacteriën groeien met deze temperatuur nauwelijks.
-
5
Kliekjes en restjes
Ligt er in jullie koelkast ook regelmatig een kwart paprika of een halve bakje zuivelspread? Wat je met deze kliekjes moet doen, vereist zoveel creativiteit dat het uiteindelijk makkelijk weggegooid wordt. Gelukkig zijn er websites die je volop inspiratie geven. Via de receptenzoeker op Voedingscentrum.nl kun je bijvoorbeeld recepten zoeken door de ingrediënten die je over hebt in te vullen. Handig!
-
6
Broodgewoon
Volgens Milieu Centraal gooien we met z’n allen het meest brood (en andere deegwaren) weg. Om het weggooien van brood te voorkomen, leg je het brood in de vriezer. Haal alleen de sneetjes die je wilt eten uit de vriezer en laat die ontdooien. Heb je uiteindelijk toch oud, droog brood over? Maak hiervan een overheerlijke tosti of croutons voor door de salade!
-
7
Fruitige recepten
Ligt jullie fruitschaal vol met overrijp fruit? Meng het fruit door je (plantaardige) yoghurt of kwark. Of maak er een lekkere fruitshake van door het te pureren met (plantaardige) melk en yoghurt. En wist je dat je van bananen de allerlekkerste bananenpannenkoeken en bananencake maakt?
-
8
Groentesoep
Heb je beschadigde, minder verse of losse stukken groente in de koelkast liggen? Maak er soep van! Zelfs te veel gekookte rijst en pasta is lekker door de soep. En zo’n vloeibare groentebom is ook nog eens hartstikke gezond.
-
9
Maak een composthoop of voer de kippen
Blijf je uiteindelijk toch met kliekjes zitten? Door een composthoop in de tuin te maken, kun je het groente-, tuin- en fruitafval recyclen. Je hebt hierdoor minder afval én je krijgt er aarde voor in je moestuin voor terug. Groente- en fruitkliekjes die niet verschimmeld zijn, maar ook gekookte pasta en rijst, kun je aan de kippen (van de buren) geven. Kippen zijn alleseters. En je krijgt er ook nog lekkere eitjes voor terug!
Recepten voor jou
Volg jij WWF YOUTH al op Instagram? Hier delen we regelmatig de beste vega(n) recepten. Check bijvoorbeeld dit recept voor overheerlijke bananenpannenkoeken.
Vegan wrap
Student Food & Innovation Anne Kalkhoven heeft voor ons een vegan recept gemaakt voor wraps voor twee personen.
Spinaziesalade
Spinaziesalade met gevulde pasta. Met dit recept lijkt het alsof je in een restaurant uit eten bent. Heerlijk!
Sjalot-tarte tatin
Als je een chique feestje hebt, dan is dit bijgerecht echt perfect! De sjalot-tarte tatin.
smoothie bowl
Maak deze perfecte quick and easy smoothie bowl. Met ingredienten die je vaak nog wel in huis hebt liggen en lang kunt bewaren.
Zij beschermen onze bossen
Samela, Bárbara en Pedro zijn natuurbeschermers van tropische regenwouden en vertellen over deze bijzondere bossen.