De waarheid over wolven
Wolven zijn een beschermde diersoort. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is. Maar de aanwezigheid van wolven in Nederland leidt tot felle discussie en bange mensen. Wat is nou wel en niet waar over wolven.
1. Wolven zijn niet gevaarlijk voor mensen
Als je wolven met rust laat, zijn ze niet gevaarlijk voor mensen.
Wolven zijn van nature mensenschuw en zullen mensen meestal mijden.
Alhoewel wolven doorgaans mensen dus uit de weg gaan, zijn het net als honden nieuwsgierige dieren. Wanneer wolven er achter komen dat mensen wellicht minder gevaarlijk zijn of mensen gaan associëren met bijvoorbeeld eten, kan het gebeuren dat een wolf zijn schuwheid een beetje verliest. Hierdoor kunnen risicovolle situaties ontstaan. Zeker wanneer een wolf bijvoorbeeld zijn jongen wil beschermen tegen buitenstaanders. Met deze reden is het belangrijk dat wolven voldoende rust krijgen, en vooral niet gevoerd of benaderd worden.
2. Je kunt veilig met je hond wandelen
Als je je aan de regels houdt, kun je heerlijk in het bos wandelen met je hond.
Wolven kunnen een hond als concurrent beschouwen en loslopende honden in hun leefgebieden verjagen. Wolven kunnen in een hond echter ook een potentiële partner (een eventuela) of concurrent zien. Belangrijk is om altijd je hond aan de lijn te houden in natuurgebieden met wilde dieren, of dat nou een wolf of een Schotse hooglander of een Konikpaard is.
3. Wolven afschieten lost het probleem niet op
Wolven zijn kenners van hun eigen leefgebied en weten waren prooien te vinden zijn. Schiet je er eentje af dan zal dit leefgebied binnen afzienbare tijd door een nieuwe wolf worden ingenomen. Deze is onervaren in het gebied en gaat dan voor de soms wat makkelijkere prooi: onbeschermd vee. Daarom is het belangrijk om vee goed te beschermen en het daarmee onaantrekkelijk te maken voor wolven.
Bij wolvenroedels (familie) is dit nog erger. Als je de vader of moeder afschiet dan zullen de jongen niet meer goed kunnen leren jagen en daarom op zoek gaan naar makkelijkere prooien.
4. Nederland is niet te klein voor wolven
Er wordt vaak gezegd dat wolven uitgestrekte gebieden nodig hebben om te leven, maar dat is niet zo. Wolven zijn vindingrijke dieren die zich kunnen aanpassen aan veel verschillende gebieden. Zolang er eten, rust en wat beschutting voor ze is, vinden ze het al snel goed. Daarom gaan ze ook goed op de Nederlandse gebieden. Niet het hele land is geschikt wolvenleefgebied, maar welke gebieden dat wel zijn, dat weet alleen wolven zelf.
Uiteindelijk zal de groei van het aantal wolven stoppen door de hoeveelheid voedsel, aanwezigheid van mensen en concurrentie van andere wolven. Wanneer dat precies is, is moeilijk te voorspellen. Maar in Duitsland is dit effect al duidelijk te zien.
WAT ALS JE EEN WOLF ZIET?
Blijf rustig
Ga nooit rennen, maar sta stil of zet een paar stappen terug.
Blijf kijken
Blijf de wolf aankijken en keer niet je rug naar hem toe.
Mocht de wolf in je buurt komen, stap dan rustig achteruit en praat met luide stem tegen het dier of maak je groot door te gaan zwaaien.
Geniet
Maar vooral: geniet van een afstand.
Trendcheck: e-scooters
De impact van soja
Trendcheck: online shoppen
Dit moet je weten over de stikstofcrisis
Reis mee naar Wild Europa
Trendcheck: vleesvervangers
Alles over de lynx
Trendcheck: je telefoon
Join WWF YOUTH
Word ook onderdeel van een groeiende groep jonge mensen die niet alleen connected zijn met elkaar, maar met alles wat leeft op onze prachtige planeet.