Tomas Hulik
youthtips

Wild Europa

Jij droomt misschien van avontuurlijke safaritochten door de Serengeti.
Maar waarom ver zoeken als je ook dichter bij huis oog in oog kunt staan
met de mooiste wilde dieren, zoals bizons, beren en lynxen?

HUMAN NATURE

De oerbossen en het rivierenlandschap van de Karpaten strekken zich uit over de landen Tsjechië, Polen, Slowakije, Hongarije, Oekraïne, Roemenië en Servië. Ze vormen een ware hotspot voor wilde dieren die wel houden van een beetje avontuur en rust.

Maar helaas is hier niet alles rozengeur en maneschijn, want menselijke activiteiten vormen een grote bedreiging voor de Karpatische natuur en zijn bewoners. Door de aanleg van dammen, wegen en skipistes, versnippert het bos en komen er steeds minder plant- en diersoorten voor in het gebied. En dat is natuurlijk niet wat we willen!

 

SAVE THE DAY

Gelukkig werkt WWF mee aan toffe initiatieven die de natuurlijke leefgebieden van deze fantastische dieren helpen beschermen, herstellen en verbinden. Zo kunnen berenwelpen veilig opgroeien in een uniek weeshuis, waarna zij weer worden uitgezet in het wild. Ook heeft WWF gezorgd voor een herintroductie van bizons in het gebied. Dit zorgt voor een toename van de biodiversiteit en biedt lokale bewoners een inkomstenbron via ecotoerisme. Dit soort ‘rewilding’-projecten zorgen voor een toename van plant- en diersoorten die belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde balans en diversiteit in de Karpaten.

Zo voorkomt de Europese bizon als ‘natuurlijke brandweerman’ bijvoorbeeld dat bosbranden te groot en te fel worden doordat-ie het grasland kort houdt. Dankzij deze én nog veel meer slimmigheden van de natuur hebben het gebied en zijn bewoners een toekomst. 

 

Trendcheck: e-scooters

Hoe duurzaam is een elektrische scooter als je deze vergelijkt met een benzinescooter? Wij zochten het uit.
Meer info
David Bebber / WWF-UK

De impact van soja

“Voor jouw sojaburger wordt ook veel regenwoud gekapt”, hoor je veel vleeseters als excuus gebruiken om toch vlees te blijven eten. Maar is dat ook zo?
Meer info

Trendcheck: online shoppen

Vandaag kleding, schoenen, gadgets, boodschappen besteld, morgen in huis. Wat voor impact heeft dat op onze planeet?
Meer info
Bas Meelker WWF

Dit moet je weten over de stikstofcrisis

Stikstof kun je niet zien, voelen of ruiken, maar het is overal om ons heen. Op zich is het helemaal niet slecht voor ons of de natuur. Maar wat is er dan aan de hand?
Meer info
©voedingscentrum

Trendcheck: vleesvervangers

Vegaburgers, -kipstukjes en -rookworsten: goed voor dieren en het milieu, zou je zeggen. Maar hoe duurzaam zijn ze nu echt?
Meer info
Tomas Hulik

Alles over de lynx

Dit is de grootste katachtige van Europa en de meest zeldzame ter wereld!
Meer info

Trendcheck: je telefoon

Het maken van nieuwe smartphones is alles behalve goed voor ons milieu. Welke impact heeft jouw telefoon precies? Wij zochten het uit.
Meer info

Streetart tegen klimaatverandering

Rosalie (24), fulltime kunstenaar en maakt in binnen- en buitenland realistische muurschilderingen. Wij spraken haar.
Meer info
Mariëlle van Uitert / WWF

Tips voor de beste natuurfoto's

Wil je deze zomer graag de natuur in om mooie foto’s te maken, maar heb je geen idee hoe je dat het beste aan kunt pakken? Rick van der Kaarts, winnaar van de Frans Lanting Photo Awards, geeft je tips om met je telefoon of fotocamera indrukwekkende foto's kunt maken
Meer info