De impact van soja
Sinds 1950 is de productie van soja met maar liefst 1500% toegenomen! Dat is gigantisch. Nou zeggen veel vleeseters dat dat komt door veganisten die sojaburgers eten. Klopt dat wel?
Wat is er aan de hand?
Om maar meteen duidelijk te zijn: nee dat klopt niet. De vraag naar soja is toegenomen door dat er meer zuivel en vlees wordt gedronken en gegeten. We gebruiken namelijk zo’n 75 procent van alle sojabonen als veevoer. Een groot deel van de soja komt uit Brazilië en om groei daar mogelijk te maken worden grote stukken natuurgebied vernietigd, zoals de savannes van de Cerrado.
Hoe erg is het?
De sojateelt neemt een gebied in beslag dat zo groot is als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland samen. Een enorm groot gebied dus. Een groot deel van de soja komt uit Brazilië. Om soja daar te laten groeien, worden grote stukken kwetsbare natuurgebied vernietigd.
Nederland is binnen Europa de grootste importeur van soja. Zo’n 8 miljoen ton! komt elk jaar ons land binnen. Dat gaat voor een deel naar buurlanden. Het deel dat in Nederland blijft, geven we voor bijna 90% aan vee. Het is dus niet jouw vegaburger of sojamelk die bijdraagt aan ontbossing, maar vooral de zuivel en het vlees op je bord.
Vertel dat de volgende keer maar aan die die-hard carnivor.
Wat doen we eraan?
Niet langer zoveel soja importeren waarvoor de natuur is vernietigd. Zo simpel is het eigenlijk.
De EU nam in 2022 een wet aan tegen ontbossing. Bedrijven die soja naar Europa importeren, moeten vanaf 2025 aantonen dat voor de productie geen bossen zijn gekapt.
En zelf kunnen we ook iets doen: meer plantaardig eten en drinken. 80% van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt voor vlees- en zuivelproductie. Terwijl we maar 20 procent van onze dagelijkse calorieën uit vlees en zuivel halen. Voor één kilo kip is ruim twee kilo voer nodig, waarvan bijna 1 kilo soja. Behoorlijk inefficiënt dus. Wanneer we vaker de soja zelf eten – in plaats van deze eerst aan dieren te voeren – hebben we veel minder landbouwgrond nodig.