Cat Holloway / WWF
youthtips

Zonnebrand in zee

We weten allemaal dat we goed moeten smeren als we in de zon gaan liggen. Maar in sommige zonnebrandproducten zitten milieubelastende ingrediënten. Wanneer die tijdens het zwemmen in zee belanden, zijn ze schadelijk voor de vissen en koraal. Wij geven je een paar tips waar je op kunt letten bij het kopen van zonnebrand.

De bekendste boosdoeners zijn de chemische uv-filters oxybenzone en octinoxaat. Experts waarschuwen ook voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van zulke filters. Dubbel uitkijken dus.

WAT KUN JE ZELF DOEN?

De positieve kant van dit verhaal is dat je met je keuze voor zonnebrand direct invloed hebt. 100 procent verantwoorde zonnebrandproducten bestaan helaas niet, maar je kunt wel degelijk een verschil maken. Een paar tips.

  • 1

    Check de ingrediënten

    Laat producten met octinoxaat (ook wel octylmethoxycinnamaat) en oxybenzon (ook wel benzofenon-3) sowieso links liggen. Dat geldt ook voor producten met een beschermingsfactor hoger dan 50. Over het algemeen lijken minerale uv-filters als zink en titanium het veiligst voor het milieu. Kies altijd voor ‘non-nano’-varianten. 

  • 2

    Gebruik liever crèmes dan sprays.

    Zo’n spray spuit vaak alle kanten uit, waardoor veel van het product rechtstreeks het water inspoelt. En ga pas een half uur na insmeren het water in. Dan spoelt de crème minder snel van je lichaam.

  • 3

    Verminder het gebruik van zonnebrandcrème

    Bescherm je huid door te zwemmen met uv-werende kleding aan.

Check ook deze tips

Trendcheck: e-scooters

Hoe duurzaam is een elektrische scooter als je deze vergelijkt met een benzinescooter? Wij zochten het uit.
Meer info
David Bebber / WWF-UK

De impact van soja

“Voor jouw sojaburger wordt ook veel regenwoud gekapt”, hoor je veel vleeseters als excuus gebruiken om toch vlees te blijven eten. Maar is dat ook zo?
Meer info

Trendcheck: online shoppen

Vandaag kleding, schoenen, gadgets, boodschappen besteld, morgen in huis. Wat voor impact heeft dat op onze planeet?
Meer info
Bas Meelker WWF

Dit moet je weten over de stikstofcrisis

Stikstof kun je niet zien, voelen of ruiken, maar het is overal om ons heen. Op zich is het helemaal niet slecht voor ons of de natuur. Maar wat is er dan aan de hand?
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Reis mee naar Wild Europa

Jij droomt misschien van avontuurlijke safaritochten door de Serengeti.Maar waarom ver zoeken als je ook dichter bij huis oog in oog kunt staan met de mooiste wilde dieren, zoals bizons, beren en lynxen?
Meer info
©voedingscentrum

Trendcheck: vleesvervangers

Vegaburgers, -kipstukjes en -rookworsten: goed voor dieren en het milieu, zou je zeggen. Maar hoe duurzaam zijn ze nu echt?
Meer info
Tomas Hulik

Alles over de lynx

Dit is de grootste katachtige van Europa en de meest zeldzame ter wereld!
Meer info

Trendcheck: je telefoon

Het maken van nieuwe smartphones is alles behalve goed voor ons milieu. Welke impact heeft jouw telefoon precies? Wij zochten het uit.
Meer info

Streetart tegen klimaatverandering

Rosalie (24), fulltime kunstenaar en maakt in binnen- en buitenland realistische muurschilderingen. Wij spraken haar.
Meer info