1700 Gold Standard projecten wereldwijd
Gold Standard is een keurmerk, opgezet door onder andere WWF, voor projecten die zorgen voor duurzame ontwikkeling van een bepaald gebied. Deze projecten hebben als doel de CO2-uitstoot te verminderen. Organisaties in Nederland kunnen credits kopen die met zo’n project worden geproduceerd. Zo investeren zij in het project en compenseren zij hun eigen CO2-uistoot. Het keurmerk wordt toegekend en beheerd door de Gold Standard Foundation, een stichting zonder winstoogmerk.
Het Gold Standard-keurmerk onderscheidt zich van andere standaarden doordat er, naast het reduceren van CO2-uitstoot, veel nadruk gelegd wordt op de duurzame ontwikkeling van de lokale communities. Bijvoorbeeld door het verschaffen van schoon drinkwater, bescherming van bossen, verbeteren van gezondheid en creëren van werkgelegenheid.
Om het keurmerk te krijgen moet een project onder meer aan deze eisen voldoen:
- Het project realiseert een CO2-vermindering.
- Lokale organisaties zetten de projecten op.
- Gender-gevoelige opzet van projecten.
- De bijdrage aan duurzame ontwikkeling is transparant.
Er zijn in 2020 ruim 1700 projecten in tachtig verschillende landen die het Gold Standard-keurmerk hebben gekregen. Een aantal voorbeelden van projecten zijn; zonne-energie, wind, kooktoestellen, biogas, bosbouw, en schoon water.
De waarde die gecreëerd wordt door biogas-projecten
De waarde die gecreëerd wordt door kookstoestel-projecten
De waarde die gecreëerd wordt door bosbouwprojecten
De waarde die gecreëerd wordt door windprojecten
De waarde die gecreëerd wordt door waterprojecten
Wil je weten hoe je als persoon kan zorgen voor minder CO2-uitstoot? Doe de voetafdruktest en volg onze tips.
Rapport "the real value robust climate action"
Een nettobalans rapport waarin in duidelijk wordt dat investeringen in de projecten met het keurmerk Gold Standard een veel groter effect heeft dan eerder bekend was.