Sam Hobson / WWF-UK
Maheen Khan
Klimaatexpert
15 december 2023

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

Tijdens de klimaattop in Dubai kwamen onze wereldleiders bijeen om acties af te spreken voor het klimaat. En het was hoog tijd om echt concreet te worden, de klimaatcrisis raakt ons allemaal. Natuurlijk ging het tijdens de COP28 over het terugdringen van fossiele brandstoffen. Maar er moet meer radicaal anders om de opwarming van de aarde niet verder dan 1,5 graad te laten oplopen. Gelukkig stonden thema’s als ons voedselsysteem, groene financiering en natuurlijke oplossingen ook hoog op de agenda. In dit blog blikt klimaatexpert WWF-NL Maheen Khan terug op de COP28 en op de behaalde resultaten.

Als fulltime klimaatprofessional draait mijn leven om alles wat met het klimaat te maken heeft. Het is niet alleen mijn dagelijks werk, maar ook wat mijn hart en ziel beweegt. Vanaf het moment dat ik landde op Dubai International Airport tot het moment dat ik vertrok, voelde ik een enorme bevlogenheid om onze stemmen te laten horen om onze missie voor meer natuur tegen klimaatverandering kracht bij te zetten.

Tropische storm Florida WW2124564

In gesprek met partners

Ik maakte deel uit van de waarnemersdelegatie van WWF, die bestond uit diverse collega's uit verschillende delen van de wereld. De brandende zon overdag in december herinnerde ons aan wat ons te wachten staat als de aarde verder opwarmt en wat in de meest kwetsbare landen reeds de dagelijkse werkelijkheid is. Onze dagen waren lang en de nachten kort. We waren aanwezig bij onderhandelingen, analyseerden concept-onderhandelingsteksten en werkten samen om deze aan te scherpen, we organiseerden en spraken in meerdere panels over natuur als oplossing voor de klimaatcrisis: 

  • Het verminderen van kans op klimaatrampen i.s.m. Rode Kruis 
    Op 8 december organiseerden we samen met het Internationale Rode Kruis (IFRC) een evenement over ons onlangs aangekondigde wereldwijde partnerschap op het gebied van Nature Based Solutions voor aanpassing aan klimaatverandering en het verminderen van risico’s op rampen. We werken op enkele van de meest rampgevoelige en kwetsbare locaties ter wereld om de krachtige rol van mens en natuur te benadrukken als het gaat om het opbouwen van veerkracht tegen de gevolgen van klimaatverandering. Lees meer over de samenwerking tussen WWF en het rode Kruis.
  • Natuurpositieve toekomst voor Europa i.s.m. Wageningen University & Research
    Op 10 december organiseerden we samen met Wageningen University & Research (WUR) een evenement waar vooraanstaande sprekers van NGO's, overheden, de academische wereld en financiële instellingen, samenkwamen om van belofte naar praktijk te gaan, een natuurpositieve toekomst voor Europa door middel van partnerschappen met meerdere belanghebbenden.
  • Jeugdperspectieven op toegang tot klimaatfinanciering
    Tijdens het jaarlijkse VCA (Voices for Just Climate Action) - event op 11 december waren clips te zien van jongeren uit de verschillende VCA-regio's en hun uitdagingen en oplossingen bij het verkrijgen van toegang tot klimaatfinanciering. Het panel op het evenement bestond uit jonge klimaat actoren uit India, Pakistan, Brazilië en werd begeleid door Tim van Hattum van WUR.

Naast de side-events die we organiseerden, waren we druk met de onderhandelingen over onder andere mitigatie, de global stock-take (GST), het global goal on adaptation (GGA) en verlies en schade.

Bos

Lichtpuntjes

De conferentie begon positief, want op de allereerste dag werd het Loss and Damage Fund opgericht, waarbij ongeveer USD 700 werd toegezegd door zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen.

De verschillende themadagen stonden bol van de toezeggingen, beloften en initiatieven en dit gold zeker voor de dag over natuur, landbouw en landgebruik. Tijdens de Wereldklimaatactietop (WCAS) van COP28 op 2 december werden toezeggingen gedaan om 2,5 miljard dollar vrij te maken voor de bescherming en het herstel van de natuur.

Een cruciaal beleidsresultaat van die dag was de gezamenlijke COP28-verklaring over klimaat, natuur en mensen, waarin de natuur samen met de mens centraal staat bij klimaatmaatregelen. De verklaring werd onderschreven door 18 landen. Bovendien kwamen verschillende landen naar voren om de Mangrove Breakthrough te onderschrijven - een doel om wereldwijd 15 miljoen hectare mangroven te herstellen en te beschermen. Er werden verschillende andere initiatieven gelanceerd op het gebied van natuur en financiën, oceanen, bossen en meer. Dit is een veelbelovend begin.

Samen aan de slag

Hoewel COP28 veel vruchten heeft afgeworpen, hebben we ook nog een lange weg te gaan. Met name als het gaat om het volledige uitfaseren van fossiele brandstoffen en de aanpassing aan een steeds verder opwarmende wereld, op een rechtvaardige manier. We moeten op alle fronten tegelijk en samen aan de slag om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.

Ik verliet Dubai met gemengde gevoelens, wat geen verrassing is als het om de COP's gaat. Ik heb echter een rotsvast vertrouwen in de wereldwijde samenwerking. Wij zetten onze strijd voor meer natuur onverminderd voort, we pakken onze kansen waar en wanneer we maar kunnen en accepteren nederlagen met gratie om op een andere dag verder te vechten. En dat is ons COP-mechanisme.

Gerelateerde artikelen

Siebe Swart

Natuurlijke oplossingen in Nederland

Lees meer over het samenwerken met de natuur tegen wateroverlast en droogte in Nederland.
Meer info
ARK Natuurontwikkeling

Duurzaam landgebruik Spanje

Meer info
Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).