Shutterstock
Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
30 januari 2024

Boontje komt om zijn loontje

In Nederland eten we nauwelijks bonen. Gemiddeld slechts 7 gram per dag, schat het RIVM. Maar de boon is bezig met een ware comeback nadat het een tijdje in onmin raakte als vlees voor de armen. Tijd om de boon eens goed in de spotlight te zetten. 

Comeback

Op het dagelijkse menu van onze ouders en grootouders stond nog vaak erwtensoep, bruine bonensoep en kapucijners met spek en blote billetjes in het gras. Alhoewel dat voor velen geen dagelijkse kost meer is, liggen er toch steeds vaker peulvruchten op ons bord. Dankzij gerechten als chili-con-carne, wraps, linzensoep en hummus eten we weer meer bonen. Dat merken we ook aan de toenemende belangstelling voor de Nederlandse boon. Zo zag ik op tv een boer die de bijna uitgestorven Dick Trom-bonen weer teelt, melkboeren die Hollandse soja telen en de kidneyboontjes van HAK komen tegenwoordig uit Zeeland. 

De boon verdient meer

Ook de overheid ziet het belang van de bonenteelt in. In 2022 ondertekenden 60 partijen, waaronder WWF, de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Deze overeenkomst moet de productie en consumptie van Nederlandse peulvruchten stimuleren. Want dat is hard nodig. We hebben deze teelt verwaarloosd terwijl de boon zoveel voordelen heeft. De grond waarop het groeit wordt gezonder, insecten profiteren van de lange bloeitijd, er is minder kunstmest nodig omdat ze stikstof binden en ze zijn ook nog eens supergezond! Bonen zitten vol eiwit, ijzer, vezels, B-vitamines en mineralen. Dat is ook de hele reden dat de Gezondheidsraad adviseert om minstens eens per week een portie te eten. Alleen loont het nog niet voor boeren om ze te telen. De prijs is laag, net als de vraag en de concurrentie uit het buitenland is groot. Daarom zou het goed zijn als de overheid een extra premie geeft voor deze teelt. En het zou nog beter zijn als er meer vraag naar komt.

#BeanMeal

Om dit voor elkaar te krijgen lanceren WWF en haar bondgenoten rond Wereldpeulvruchtendag de campagne #BeanMeal. We zetten de boon in het zonnetje tijdens de actieweek van 3 tot 10 februari. In elke maaltijd passen bonen. Maar uit onderzoek van WWF blijkt dat consumenten nog niet goed weten hoe ze dit moeten doen. Daarom hebben we samen met het Voedingscentrum een speciaal inspiratie- en receptenboekje gemaakt: Aardig eten met bonen. 



Verdubbelen loont

Ambassadeurs als een chef-kok, een receptenschrijver, een teler en een verzamelaar van oude bonensoorten vertellen waarom ze zo enthousiast zijn over bonen. Ontdek hoeveel soorten er bestaan en wat je er allemaal van kunt maken. Denk aan salades, soepen, wokgerechten en stoofschotels geïnspireerd op de keukens van Latijns-Amerika, de Cariben, het Middellandse Zeegebied, India en natuurlijk de Hollandse pot. Het doel is om de consumptie van bonen komend jaar te verdubbelen. Wereldpeulvruchtendag is de start van een nieuwe traditie. Die boon verdient zijn loon! Doe mee en laat je verrassen door de diversiteit die de natuur ons biedt. Ook op ons bord. Maak vandaag nog een bonenmaaltijd #BeanMeal!

Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
Bekijk meer artikelen

Gerelateerde artikelen

WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Ons Nederlandse voedselsysteem: Puzzelstukjes op zijn plaats

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: hoe leggen we samen de grote voedselpuzzel?
Meer info
Kari Schnellmann / WWF-Switzerland

Eten tot het op is

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: biodiversiteit op je bord.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).