Groene hart van Europa
Ruige bergen waar woeste rivieren tussendoor stromen. Het is dichterbij dan je denkt. Help mee onze laatste wildernis te beschermen voordat het te laat is.
Zorg samen met rivieren en bizons voor meer natuur
Word jij net zo wild van Europa als wij? In het groene hart van ons continent ligt een gigantisch natuurgebied dat zich uitstrekt over Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Slowakije en Tsjechië. Ben jij ooit in 1 van deze landen geweest? Misschien heb je je toen ook wel verwonderd over de schoonheid van de oerbossen, het grootste rietland van Europa of de beren, lynxen en bizons die hier rondlopen.
Ook jij kan helpen deze wildernis gezond te houden. Help ons dammen te verwijderen zodat het leven in en om rivieren zich kan herstellen. Laat de bizonkudde groeien, bescherm de ernstig bedreigde lynx en ondersteun lokale rangers zodat ze kunnen blijven strijden tegen illegale houtkap en stroperij. Het is tijd voor actie. Samen zorgen we ervoor dat jij en volgende generaties van deze prachtige natuur kunnen blijven genieten.
Ontdek het groene hart van Europa in 2 minuten
Dieren beschermen
Tweederde van alle Europese beren, wolven en lynxen leeft in het groene hart. Samen kunnen we natuurgebieden verbinden zodat deze roofdieren genoeg leefruimte hebben. En in de Karpaten vind je de Europese bizon. Dankzij WWF loopt er na 200 jaar weer een gezonde kudde van deze grote grazers rond in Roemenië. Bizons houden het ecosysteem gezond en met jouw hulp kunnen we de kudde uitbreiden zodat ze een nog groter bosgebied gezond kunnen houden.
Kijk je ogen uit
Voor echte wildernis hoef je niet naar de andere kant van de wereld. Middenin het groene hart ligt een rivierengebied dat bekendstaat als de Amazone van Europa. De Karpaten is een indrukwekkende bergketen die niet onder doet voor de Rocky Mountains. En de prachtige delta rondom de Donau meet zich makkelijk met de Everglades. Dus laat je inspireren voor je volgende reis of verwonder je gewoon over de adembenemende landschappen.
Samen dammen slopen
Van alle dieren gaan de populaties zoetwaterdieren het hardst achteruit. Dit komt deels door dammen. Rivieren zijn een soort snelwegen voor trekvissen die heen en weer zwemmen tussen de zee en hun paaiplaatsen. Dammen sluiten die snelweg af. Gelukkig is de oplossing simpel. Wanneer we dammen verwijderen, zien we dat het leven in en om de rivier zich snel herstelt.
Resultaten en Updates
Europese bossenwet sterk afgezwakt, WWF roept op tot actie
Europese Commissie ondermijnt natuurbescherming met besluit over wolven
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!