De bedreigingen voor de walvis
Wereldwijd verstrikt in netten of gestikt in plastic
Waardoor wordt de walvis bedreigd?
Walvissen hebben erg veel last van de vervuiling van de oceaan. Zowel grote walvissen als kleinere dolfijnen en bruinvissen raken verstrikt in ronddrijvende netten, ook wel spooknetten genoemd. Plastic afval dat ronddrijft in zee wordt door de dieren opgegeten en samen met andere giftige stoffen kan dit voor ziekte of sterfte zorgen. Drukte op het water veroorzaakt verstoring van het leefgebied. Er zijn regelmatig aanvaringen tussen schepen en (langzaam zwemmende) walvissen. De herrie die wordt veroorzaakt door scheepvaart, olieboringen en bouwwerkzaamheden verstoort de communicatie van walvissen. Door luide door mensen veroorzaakte geluiden zoals boringen en explosies kunnen ze zelfs doof worden, stranden of sterven.
Soorten bedreigingen
-
1
Bijvangst
Bijvangst is de grootste bedreiging op dit moment. Er is kans dat de walvis gevangen wordt in een net of lijn wat gebruikt wordt door vissers of dat hij vast komt te zitten in los materiaal afkomstig uit de visserij. De zee ligt vol met 'spooknetten', oude netten die losgeraakt of verloren zijn na het vissen. De dieren dragen die visnetten soms lang met zich mee. Ze raken gewond of ziek en kunnen door die spooknetten na een lange lijdensweg sterven. Bovendien zorgt overbevissing voor een slechte kwaliteit van de leefomgeving van walvissen en dolfijnen.
-
2
Vervuiling
De zee is langzaamaan vervuild geraakt door menselijke activiteiten. Chemische vervuiling en plastic afval in de oceaan hebben een slechte invloed op de gezondheid en voortplanting van de dieren. Tandwalvissen slikken per ongeluk grote stukken plastic in, maar deze stukken komen ook vast te zitten in de baleinen van baleinwalvissen. Zo kunnen ze niet goed meer het water filteren en zich voeden. Ook giftige stoffen en hele kleine stukjes plastic, genaamd microplastics, komen terecht in de buik van walvissen. Bovendien zorgt de klimaatcrisis er voor dat leefgebieden van walvissen in rap tempo veranderen.
-
3
Walvisjacht
Vroeger werd er op walvissen gejaagd voor hun vlees als voedsel, hun olie voor lampen, en hun huid voor het maken van schoenen. Inmiddels zijn er gelukkig genoeg vervangende producten op de markt, waardoor dit niet meer nodig is. Toch wordt er nog steeds op walvissen gejaagd. Commerciële jacht op walvissen is echter allang verboden, maar niet alle regels worden goed gehandhaafd. Voor sommige lokale bevolkingsgroepen is een uitzondering op het jachtverbod gemaakt. Zij jagen nog op walvissen voor voedsel en traditie. Dit gebeurt op een manier waarbij goed wordt gelet op de aantallen via quota, zodat er niet teveel walvissen worden bejaagd.
-
4
Verstoring door drukte op de oceaan
Menselijke activiteiten op de oceaan zorgen voor bedreigingen voor de walvis. De oceaan is door de jaren heen drukker geworden en dit zorgt voor meer kans op botsingen tussen schepen en dieren. Luide knallen door het zoeken naar olie of gas en het constant gezoem van scheepsschroeven verstoren het gehoor en gedrag walvissen. De herrie onder water maakt het voor de walvissen moeilijker om voedsel of soortgenoten te vinden. Bekijk hieronder een video die het probleem laat zien.
De bedreiging van herrie onder water
Waar zijn we actief?
Onze focusgebieden voor de walvis
Resultaten en updates
Op zoek naar ijswalvissen in het Noordpoolgebied
Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen
Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!
Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden
Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur
Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!