Walvissoorten

Richard Barrett / WWF-UK

Verschillende soorten walvissen

Er bestaan ongeveer 90 soorten walvissen. Deze leven verspreid in oceanen over de hele wereld. Sommige soorten blijven graag op dezelfde plek, maar andere trekken wel duizenden kilometers voor voedsel en paring. Walvissoorten kunnen worden verdeeld in twee brede categoriën, de tandwalvissen en de baleinwalvissen. Ontdek hier een aantal van deze soorten en lees verder om er achter te komen waarom WWF deze dieren wil beschermen.

Baleinwalvissen

Baleinwalvissen leven van dierlijk plankton, zoals krill, en kleine vissen, zoals haring. Met hun baleinen (een soort lange borstels in hun bek die werken als zeef) filteren ze de diertjes uit het water. De meeste baleinwalvissen zijn enorm groot, de bultrug kan bijvoorbeeld wel 18 meter lang worden.

Barrett&MacKay / WWF-Canada
Noordkaper
Noordkaper
Status: Ernstig bedreigd
Jeff Duerr
Bultrug
Bultrug
Status: Niet bedreigd
VDOS Global / WWF-Canada
Groenlandse walvis
Groenlandse walvis
Status: Niet bedreigd

Tandwalvissen

Tandwalvissen, zoals dolfijnen en bruinvissen, gebruiken tanden om vissen, schelp- en schaaldieren of inktvis te eten. Tandwalvissen zijn over het algemeen kleiner dan baleinwalvissen. Dolfijnen zijn ook tandwalvissen.

David Merron / WWF-US
Beloega
Beloega
Status: Niet bedreigd
naturepl.com / SCOTLAND: The Big Picture / WWF
Bruinvis
Bruinvis
Status: Niet bedreigd
Greenpeace
Vaquita
Vaquita
Status: Ernstig bedreigd
Paul Nicklen / National Geographic Stock / WWF-Canada
Narwal
Narwal
Status: Niet bedreigd
Chris Fallows / WWF
Dolfijnen
Dolfijnen
Andere tandwalvissoorten

Resultaten en Updates

Paul Nicklen / National Geographic Stock / WWF-Canada

Les 90: De eenhoorn van de zee

Kinderen leren over de narwal
Meer info

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Justin Jin / WWF-US

De ‘glimlach van de bruinvis’ herleeft – en doet mijn hart gloeien

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over de Yangtze bruinvis, de enige zoetwaterbruinvis ter wereld.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).