Jarrett Corke / WWF-Canada

De haai heeft onze bescherming nodig

Geen haaienvinnensoep meer

  • Overbevissing tegengaan
  • Strengere regels
  • Beschermde zeegebieden

Wat doet WWF om de haai te beschermen?

De haai wordt bedreigd, en om de haai te beschermen moet er actie ondernomen worden. WWF wil de vraag naar haaienproducten tegengaan door de producten minder geliefd te maken. Ook internationale regelgeving is belangrijk en de gebieden waar de haaien leven moeten worden beschermd.

Brent Stirton / Getty Images

Hoe we de haai kunnen beschermen

  • 1

    Populariteit van producten

    Als we de haai willen redden, moeten we de overbevissing tegengaan. Dit kunnen we doen door de handel in haaienproducten aan te pakken. Er is veel vraag naar haaienproducten, kraakbeen wordt gebruikt voor medicijnen en haaienvinnen worden gebruikt in soep. Door voorlichtingscampagnes kunnen we mensen duidelijk maken dat de haai bedreigd is en het beter kan zijn om voor een ander product te kiezen.

  • 2

    Internationale regelgeving

    Samen met TRAFFIC, een organisatie die criminaliteit rond dieren tegengaat, zet WWF zich in voor betere regelgeving, controle en verduurzaming van de haaienvisserij. Dat doen we door om de tafel te gaan met visserijorganisaties en landen die betrokken zijn bij de handel. In 2013 kregen de hamerhaai, de haringhaai, de oceanische witpunthaai en de reuzenmanta een hogere bescherming op de CITES-lijst voor bedreigde diersoorten. Daarmee kunnen we de handel in deze soorten nog beter aanpakken.

  • 3

    Onderzoek naar beschermde gebieden

    We werken samen met lokale autoriteiten om leefgebieden van haaien te beschermen. Met behulp van tagging en monitoren onderzoeken we het gedrag en de migratieroutes van haaien. Met die gegevens kunnen we de belangrijkste gebieden voor de haaien identificeren en beter beschermen.

  • 4

    Bijvangst verminderen

    Samen met partnerorganisaties doet WWF uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar aanpassing van visnetten. Vaak zijn dit drijvende constructies waarmee vissers grote scholen vissen lokken en waarmee onbedoeld veel haaien en andere zeedieren worden gevangen. De eerste testen zijn positief: haaien raken minder vaak verstrengeld in de netten.

    Lees verder

Wat kan jij doen om haaien te beschermen?

  1. Eet geen haaienvinnensoep.
  2. Let op wanneer je vis eet. Koop vis die op een duurzame manier gevangen is.
  3. Sommige medische supplementen en cosmetica bevatten ingrediënten die van haaien afkomstig zijn. Dit ingredient heet squaleen. Kijk dus op de verpakking om er zeker van te zijn dat je product geen haai bevat!
  4. Koop geen haaienvlees. Er zijn hondensnacks in Nederland te koop die gemaakt zijn van haai en ook wordt haaienvlees soms onder een andere naam op de Nederlandse markt verkocht.
 

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de haai

Jürgen Freund / WWF
Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
naturepl.com / Jeff Rotman / WWF
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en Updates

Krachtige Caribische koraalriffen onder druk

De opeenstapeling van onder andere opwarming van het zeewater door de klimaatcrisis, ziektes, overbevissing en toerisme eisen hun tol. En de gevolgen zijn zichtbaar.
Meer info
Casper Douma / WWF

Op pad met de zeeschildpad!

Ik was nodig in het veld bij het Nederlandse Cariben programma van WWF-NL vanuit Bonaire.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Joost van Uffelen / WWF

Hoop voor haaien en roggen

Deze blog schrijf ik in het kader van Shark Awareness Day. Deze jaarlijks terugkerende dag is heel belangrijk want haaien en ook roggen (elasmobranchen) hebben dringend onze aandacht nodig. We zitten namelijk middenin een haaien- en roggencrisis.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
Daniel Norwood

Uniek onderzoek naar tijgerhaaien in Caribisch Nederland benadrukt noodzaak bescherming

Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar de voortplanting en levenscyclus van tijgerhaaien en andere haaiensoorten rond de Sababank, een zeegebied vlakbij de Nederlands Caribische eilanden Saba en Sint Eustatius.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Tanya Houppermans

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!