Haaiensoorten

Jacob Degee / WWF-Hong Kong

Verschillende soorten haaien

Haaien hebben een slechte reputatie. In verhalen en films zoals Jaws worden ze regelmatig afgeschilderd als de 'enge slechterik'. Een onterechte beschrijving van deze vis, want er bestaan namelijk wel 400 verschillende soorten haaien. Hiervan zijn er maar een aantal gevaarlijk voor de mens. Ontdek hier bijvoorbeeld meer over de grote vriendelijke reus van de oceaan; de walvishaai. Of lees meer over de zee-engel, een haai die eruit ziet als een rog, maar dat niet is! Veel van deze dieren verkeren in kritieke situaties en WWF wil ervoor zorgen dat we deze dieren samen kunnen beschermen. 

Joost van Uffelen / WWF
Blauwe haai
Blauwe haai
Status: Bijna bedreigd
naturepl.com / Alex Mustard / WWF
Reuzenhaai
Reuzenhaai
Status: Bedreigd
naturepl.com / Alex Mustard / WWF
Hamerhaai
Hamerhaai
Aantallen hamerhaaien zijn de laatste jaren flink gedaald
Angel Shark Project
Zee-engel
Zee-engel
Status: Ernstig bedreigd
National Geographic Stock / Nick Caloyianis / WWF
Groenlandse haai
Groenlandse haai
Status: Bijna bedreigd
Wildlife Pictures / Jêrome Mallefet / WWF
Witte haai
Witte haai
Status: Kwetsbaar
WWF / Vincent Kneefel
Walvishaai
Walvishaai
Status: Bedreigd
Jarrett Corke / WWF-Canada
Tijgerhaai
Tijgerhaai
Status: Bijna bedreigd

Resultaten en Updates

Krachtige Caribische koraalriffen onder druk

De opeenstapeling van onder andere opwarming van het zeewater door de klimaatcrisis, ziektes, overbevissing en toerisme eisen hun tol. En de gevolgen zijn zichtbaar.
Meer info
Casper Douma / WWF

Op pad met de zeeschildpad!

Ik was nodig in het veld bij het Nederlandse Cariben programma van WWF-NL vanuit Bonaire.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Joost van Uffelen / WWF

Hoop voor haaien en roggen

Deze blog schrijf ik in het kader van Shark Awareness Day. Deze jaarlijks terugkerende dag is heel belangrijk want haaien en ook roggen (elasmobranchen) hebben dringend onze aandacht nodig. We zitten namelijk middenin een haaien- en roggencrisis.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
Daniel Norwood

Uniek onderzoek naar tijgerhaaien in Caribisch Nederland benadrukt noodzaak bescherming

Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar de voortplanting en levenscyclus van tijgerhaaien en andere haaiensoorten rond de Sababank, een zeegebied vlakbij de Nederlands Caribische eilanden Saba en Sint Eustatius.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).