Wat is het klimaatakkoord van Parijs?
Samenwerken tegen de klimaatcrisis
Het Klimaatakkoord van Parijs is de eerste echte wereldwijde overeenkomst om de klimaatcrisis te bestrijden. In 2015 sloten 195 landen en de Europese Unie één overkoepelend akkoord dat de opwarming van de aarde tot ver onder twee graden Celsius moet houden, met als doel 1,5 °C. Maar zelfs een opwarming van de aarde van 1,5°C (0,5°C hoger dan de stijging nu is) zal de hele voedselketen beïnvloeden, van fytoplankton tot zeezoogdieren.
Het akkoord is geslaagd waar eerdere pogingen mislukt zijn. Dit komt omdat elk land zijn eigen emissiereductiedoelstellingen heeft kunnen indienen en zijn eigen strategieën voor het bereiken van die doelstellingen heeft kunnen vaststellen. Bovendien zijn de landen - geïnspireerd door de acties van lokale en regionale overheden, bedrijven en anderen - gaan inzien dat de strijd tegen klimaatverandering sociaal-economische voordelen met zich meebrengt.
Nationale overheden kunnen deze uitdaging niet alleen aangaan. Gelukkig erkent het Akkoord van Parijs de rol van lokale overheden, bedrijven, investeerders, burgers, vakbonden, en academische instellingen als cruciaal voor het bereiken van de 1,5 °C-doelstelling. Maar we doen nog niet genoeg om de stijging te voorkomen. Hoewel de landen zijn overeengekomen de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 1,5 °C, zijn de maatregelen om dit doel te bereiken onvoldoende.
Vraag jij je af wat jij kunt doen?
Alle beetjes helpen
Wij kunnen door onze keuzes op ieder moment het verschil maken. Elke dag weer, in alles wat we doen. En alle beetjes helpen!
Voetafdruktest
Kijk welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde en doe de voetafdruktest.
Wat kan ik zelf doen?
Iedereen kan helpen de natuur te beschermen. Bekijk onze tips en kom erachter hoe jouw gedrag de natuur een handje mee kan helpen.