WWF / Simon Rawles

Peulvruchten

Niet alleen lekker en heel gezond, maar ook veel duurzamer om te verbouwen dan andere gewassen.

Aardig eten met bonen

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten zijn zaden met of zonder omhulsel. Van sommige peulvruchten eet je alleen de zaden zoals kikkererwten, doperwten en linzen. En van anderen peulvruchten eet je de zaden en het omhulsel, denk dan aan snijbonen of sperziebonen.

Er zijn drie soorten peulvruchten namelijk; bonen, linzen en erwten. Er zijn meer dan tien verschillen soorten bonen, linzen en ertwen zoals:

Overzicht bonen, linzen en erwten

Waarom meer peulvruchten eten?

Natuurlijk omdat bonen lekker zijn, maar wat niet iedereen weet is dat ze ontzettend gezond zijn. Ze zitten vol met vezels, eiwitten, ijzer, vitamin B1 en andere voedingsstoffen. Maar ze zijn ook goed voor de biodiversiteit, de bodem en het klimaat. 

Peulvruchten zijn een eiwithoudend gewas en die hebben grote voordelen. Dit soort gewassen leggen stikstof vast en verbeteren de stuctuur en vruchtbaarheid van de bodem waardoor er minder onkruid groeit. Daarom is het bij eiwithoudende gewassen niet nodig om kunstmest te geven. Via peulvruchten kunnen we dus stikstof omzetten in plantaardige eiwitten en er is veel minder land nodig voor de productie. Daardoor geven peulvruchten ook minder druk op ontbossing. Dat is een mooie oplossing aangezien ons huidige voedselsysteem de grootste bedreiging voor de natuur is wereldwijd. 

Wat doet WWF?

Samen met de lokale bevolking, boeren, vissers, overheden, bedrijven en voedselproducenten werken we aan oplossingen. We willen met respect voor de natuur en de aarde gezond voedsel produceren en consumeren. WWF heeft de Green deal Eiwitrijke Gewassen getekend. Die als doel heeft om de Nederlandse teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen te vergroten voor humane consumptie.

Meer info

Wat kan jij doen?

Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
"Boontje komt om zijn loontje"
Lees de blog van Corné

Resultaten en Updates

Shutterstock

WWF tekent Green Deal: meer plantaardig voedsel van eigen bodem

Vandaag ondertekent het Wereld Natuur Fonds de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Meer peulvruchten van Nederlandse bodem zijn nodig om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar plantaardig voedsel en draagt bij aan minder stikstof in de lucht en meer natuur. Met de deal werken overheid, telers, verwerkers en cateraars samen om de teelt van peulvruchten in ons land weer economisch aantrekkelijk te maken.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Landbouw en natuur: hand in hand

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over natuurpositieve cacaoteelt.
Meer info
Natasja Oerlemans / WWF

Veehouderij en natuur: kan dat samengaan? Ja, in de moerassavanne van de Orinoco!

Natasja Oerlemans is in Colombia voor een belangrijk project over de toekomst van de Colombiaanse natuurpositieve veehouderij.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Ons Nederlandse voedselsysteem: Puzzelstukjes op zijn plaats

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: hoe leggen we samen de grote voedselpuzzel?
Meer info
Kari Schnellmann / WWF-Switzerland

Eten tot het op is

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: biodiversiteit op je bord.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).